Kreativa lösningar för brandskydd av stål – arkitektens perspektiv

Originalartikel: https://www.stalbyggnad.se/brand/brandskydda-stal-ur-arkitektens-perspektiv/

Att hitta lösningar för brandskydd av stål och att bygga med stål,  öppnar upp för innovativa möjligheter där både estetik och rymd kan lyftas fram. Stålets egenskaper gör det möjligt att skapa stora spännvidder, vilket ger kostnadseffektiva och hållbara lösningar.

Många tror felaktigt att uppfyllandet av byggnadstekniska krav skulle minska möjligheterna till ett estetiskt tilltalande resultat. Framförallt när det gäller brandskydd, uppfattas det ofta som något som komplicerar genomförandet på grund av krav på avskärmningar och inbyggda lösningar som påverkar designen.

Men hur kan vi då kombinera brandskydd med bibehållen estetik?

Vi vill skapa stålkonstruktioner som är brandsäkra, men som ändå framhäver stålets rena, industriella uttryck och slankhet. Lösningen är att använda brandskyddande färg som är CE-märkt enligt EAD 350402-00-1106. Detta innebär att produkten har testats och utvärderats enligt EN-standard EN13381-8, och att färgen aktiveras för att skydda stålet vid brand.

Lösningar för brandskydd av stål – Estetiska möjligheter

Lösningar för brandskydd av stål

Brandskydd av stål - lösningar

Brandskyddsfärger erbjuder flexibilitet i designen, särskilt när det gäller:

  • Kulör: Färgen kan anpassas i nästan vilken nyans som helst.
  • Ytfinish: Med rätt teknik kan en helt slät yta uppnås.
  • Form: Stålets former kan framhävas, eftersom färgen inte kräver inbyggda lösningar, utan tvärtom kan lyfta fram konstruktionens karaktär.

Appliceringstekniker:

  • Sprutmålning av stålprofiler
  • Rollermålning för precisionsarbeten

Hållbarhet

Hållbarhet är en integrerad del av byggprocessen, och stålets återvinningsbarhet har länge varit en fördel. Nu finns även projekt som arbetar mot CO2-fri ståltillverkning fram till 2026. För att skapa långsiktigt hållbara lösningar måste vi se till helheten och minimera klimatavtrycket från alla material.

Brandskyddsfärger för inomhusbruk kan ha olika miljöbedömningar från system som Byggvarubedömningen, Sunda Hus, Svanen och BASTA. Att välja vattenbaserade färger med positiva miljöbedömningar är viktigt för att säkerställa att de uppfyller högt ställda hållbarhetskrav. I många fall efterfrågas även EPD (Environmental Product Declaration) enligt ISO 14025 och EN 15804:2012+A2:2019 för att redovisa produktens klimatpåverkan under dess hela livscykel.

Ett annat viktigt hållbarhetsaspekt är produkternas livslängd och underhållsbehov. Brandskyddsfärg som appliceras i inomhusmiljö har i stort sett obegränsad hållbarhet, så länge ytan inte skadas. Skulle det uppstå skador kan ytan enkelt repareras med samma färgsystem.

Från 1 januari 2022 infördes krav på klimatdeklaration vid nybyggnation, vilket innebär att byggherrar måste redovisa byggnadens klimatpåverkan. Denna deklaration inkluderar bärande konstruktioner och klimatskal. Om brandskyddet är en del av konstruktionen behöver även det inkluderas i klimatdeklarationen med produktens EPD.

Kostnadseffektivitet

Kostnader är en viktig faktor i alla byggprojekt. Att se till hela kostnadsbilden kan ofta leda till både bättre kontroll och kostnadsbesparingar. En brandskyddsmålad stålkonstruktion kan ge fördelar som:

  • Applicering av brandskyddsfärg innan montering.
  • Minimalt materialspill.
  • Snabb och effektiv applicering.
  • Färre komponenter – där färg och sprututrustning ersätter behovet av skivmaterial, profiler, skruvar, spackel och färg.

Genom att använda dessa lösningar kan arkitekter enklare förverkliga sina visioner och leverera byggnader som uppfyller både tekniska och estetiska krav.

Fler nyheter på Linkedin

Upptäck de senaste produktnyheterna, inspirerande referensprojekt och värdefulla tips för passivt brandskydd – direkt på vår LinkedIn-sida! Följ oss och håll dig uppdaterad på branschens utveckling och lösningar som kan stärka brandskyddet i dina projekt.

Relaterade nyheter och artiklar

Du kanske även vill läsa om:

Protega